Daily Archives: February 6, 2013

Në shtëpinë e Ferdit

165727872-0c6721e1-30fc-4722-91b4-a6e17f13fa7d

Kjo eshte intervista e pare e kesaj rubrike qe do ju sjelli dhe nje ide sesi do zhvillohen intervistat nga ana jone ne vijim.”Ne shtepine e Ferdit” eshte nje interviste e dhene per gazeten “La Republika” ne vitin 2011 dhe qe percjell nje mesazh te rendesishem per rinine shqiptare te cilin nuk dua tjua zbuloj qe ne fillim.

Kush është miti juaj?
“Adriano Celentano”

Ferdi ishte lindur dhe rritur në Tiranë në një familje shumë katolike, dhe në tridhjetë e dy vjet të jetës së tij, çdo zgjedhje ka qenë e ndikuar dhe e shoqëruar nga mësimet fetare. “Në fund të vitit 1990 kam bërë ministrantin në Meshën e parë qe u celebrua në Tiranë pas rënies së komunizmit.” Prej atëherë e tutje, Ferdi ka shërbyer meshën për më shumë se nëntë vjet, tani si nje i rritur një, ai vendosi të bashkohet me grupin Padre Monti, drejtuar nga një prift italian. “Ne jemi marrë me ndërtimin e një qendre shëndetësore dhe kemi asistuar shumë misione në kampet e refugjatëve. Pastaj kam hyre në kontakt me Dokita Foundation (shoqata italiane që vepron në mbështetje të largët, ed), e cila po fillonte një projekt për ndërtimin ne Tirane te fakultetit te mjekësisë, të cilat sot janë përgjegjës për pranimin e profesorëve dhe te menses “. Ferdi është krenar që eshte shqiptar dhe qe i ka kushtuar shumë energji rilindjes se vendit të tij: “Unë kurrë nuk kam menduar te largohem. Shqipëria është tani në duart e ne të rinjve ne duhet te qendrojm për ta rindërtuar. Unë jam i lumtur qe shoh se kaq shumë njerëz që kishin shkuar larg po kthehen. Do të jetë një rrugë e vështirë dhe e gjatë, por unë jam i sigurt se ne do ja dalim ” Read the rest of this entry

Advertisements

BABAI IM,HEROI IM…

A nuk eshte ky sllogani I vajzave, qe degjojme me se shpeshti kur flitet per baballaret e tyre?! A nuk jane ata, heronjte qe vajzave te tyre ju plotesojne te gjitha deshirat e tekat, qe jane gati te investojne pasurine e gjithe jetes, ne menyre qe ato te behen te ditura e te zonjat e vetes? A nuk jane keta baballare, ata heronj qe cdo vajze I ka si etalonin baze te nje sistemi krahasimi kundrejt cdo mashkulli qe ju afrohet? A nuk eshte pra modeli I babait, model referimi per mashkullin ideal, nje mashkulli qe nuk do ti braktise kurre, pavaresisht cdo gjeje?

Para se te shtjelloj dicka me shume rreth kesaj teme do doja te saktesoja se mardhenia e vajzes me babain fillon shume heret, diku qe ne moshes tre vjecare. Duke ju referuar Frojdit dhe kompleksit te Edipit, e thene me fjale te thjeshta, ne kete moshe vajzat e vogla fillojne nje mardhenie te ngushte me baballaret e tyre duke braktisur marredhenien qe deri atehere kishin me nenen e biles duke e pare ate edhe si rivale kundrejt vemendjes se babait. Mardhenia qe vendoset rreth moshes kater deri ne gjashte vjecare e me pas kesaj moshe, udhehiqet nga modeli I nenes se tyre duke u munduar instiktivisht t’i ngjasojne sa me shume asaj. Kjo shpjegon edhe faktin qe shume studime te bera, vene ne dukje nje deshire te vajzave per te gjetur partnerin e jetes sa me te ngjashem me babain e tyre. Por cfare ndodh me keto vajza nese kjo marredhenie diku peson nje krisje dhe kush mund te jene keto arsye qe prishin dicka te rrenjosur qe ne femijerine e hershme?! Read the rest of this entry